siema mam pytanie czy od śniegu psuje się rower? Nabrałem chęci na skakanie w zime do śniegu, ale nie wiem bo niektuży piszą że od śniegu np pękają części darta. Jurz sam nie wiem czy chować rower na zime czy nie.
śnieg
-
Napisano 1 rok temu #
-
Od samego śniegu nie powinno się nic stać, to jak jazda w deszcz - jedynie woda. Czynniki wpływające niekorzystnie na części to zapewne sól i piach, którymi posypują ulice (rdzewieje i syfi się wszystko wtedy) oraz może być też niebezpieczny dla bika mróz, części stają się sztywne i są bardziej podatne na złamania (jeśli powiedzmy coś Ci się ma wygiąć w temperaturze pokojowej, to w dość sporym mrozie Ci się złamie, czyli to samo ma się do części - tracą elastyczność, która jest w poszczególnych częściach zamierzonym efektem uzyskiwanym przez producenta, jeśli ją traci, to oczywiście spada ostro jej wytrzymałość. Elastyczność jest ważna między innymi jeśli chodzi o łańcuch - może Ci pęknąć, ale np. rama ma otwory, które niestety szpanerzy i amatorzy "gładkiego" wyglądu zaszpachlowują. Te otwory umieszczone prawie w każdej rurce ramy mają regulować ciśnienie przy zmianach temperatury, czyli jeśli wyjdziesz z domu, gdzie jest 19 stopni na mróz, gdzie jest -15 stopni, to bez regulacji ciśnienia rurki mogą się rozciągać / kurczyć / giąć)
Jeśli masz podwórko, to możesz jeździć, ale jeżeli masz bardzo daleko na jakąś miejscówkę i nie ominie Cię jazda po szosie (sól i piach) to nie radziłbym, jeśli naprawdę musisz, to od razu po przejeździe po piachu i soli umyj rower. Pozdro.
Napisano 1 rok temu # -
thx
Napisano 1 rok temu #
Odpowiedz
Musisz się zalogować, aby móc pisać.